Comunidade Quilombola de Felipe: estudos em Product-Service Systems para incentivar a economia local / Felipe's Quilombola Community: Studies in Product-Service Systems to Encourage the Local Economy

Nadja Maria Mourão, Ivy Francielle Higino Martins, Rosilene Conceição Maciel, Ana Célia Carneiro Oliveira

Abstract


Processo metodológico de atuação do design com base no PSS - Product Service Systems junto à comunidade quilombola de Felipe da cidade de Bom Jesus do Amparo em Minas Gerais. A equipe de designers foi contatada para estudar estratégias e iniciativas empreendedoras voltadas ao desenvolvimento local, à valorização da cultura e dos produtos do território. Como resultado, desenvolveu-se o projeto Sabores da Terra com o objetivo de promover um negócio local explorando os potenciais da comunidade. Propôs-se um serviço de buffet quilombola que tem como diretriz a difusão da cultura, o aproveitamento dos recursos locais e a valorização do território. O projeto valoriza o potencial da culinária afro-brasileira, presente na memória quilombola da comunidade de Felipe, aplicando o Aproveitamento Integral de Alimentos, e o design associado ao PSS como diferencial na implantação de atividades sustentáveis.

 


Keywords


Product-Service Systems; quilombolas; economia local.

References


BATTERCATER. Best Cater makes your life easier, guaranteed. (https://www.bettercater.com/#benefit-area).

COOK, M. Understand the potential offered by service-oriented concepts to improve resource productivity. In: Bhamra, Tracy and Hon, Bernard eds. Design and Manufacturing for Sustainable Development. Bury St. Edmonds, UK: Professional Engineering Publishing Limited, 2004.

COSTA A. F.; PRENDEVILLEB, S.; BEVERLEYA, K.; TESOC, G; BROOKER, C. Sustainable product-

service systems for an office furniture manufacturer: How insights from a pilot study can inform PSS design, 2013.

DESTEMPERADOS. (www.destemperados.com.br)

FINKEN, K. H.; MCALOONE, T. C.; AVLONITIS, V.; GARCIA I MATEU, A.; ANDERSEN, J. A. B.;

MOUGAARD, K.; HSUAN, J. PSS Tool Book: A workbook in the PROTEUS series. Technical University of Denmark/DTU. PROTEUS Workbook series; No. PRO-04, 2013.

HALEN, C. V.; VEZZOLI, C.; WIMMER, R. Methodology for Product Services System Innovation.

Assen: Uitgeverij Van Gorcum, 2005. p. 21.

LAURINDO, T. R.; RIBEIRO, K. A. R. Integral use of food in Interciencia and Sociedade. V3, n.2. Mogi Guaçu: Faculty Municipal Professor Franco Montoro 2014.

(http://fmpfm.edu.br/intercienciaesociedade/colecao/online/v3_n2/vol3_n2_online.pdf)

MANZINI, E. Design for social innovation and sustainability: creative communities, collaborative organizations and new project networks. Translation of C. Cipolla. Rio de Janeiro: E-papers, 2008.

ONU/ ONUBR - NACOESUNIDAS.ORG . Transforming Our World: The 2030 Agenda for Sustainable Development. Translation United Nations Information Center for Brazil. UNIC Rio, 2015.

(https://nacoesunidas.org/pos2015/agenda2030/)

PREFEITURA DE BOM JESUS DO AMPARO. (http://www.bomjesusdoamparo.mg.gov.br/) ROY, R. Sustainable Product-Service Systems. Futuros, vol. 32, no.3-4, 2000. p.289-299.




DOI: https://doi.org/10.34117/bjdv6n3-326

Refbacks

  • There are currently no refbacks.