Detox juice development without additives and its acceptability in relation to a commercial formulation / Desenvolvimento de suco detox sem aditivos e sua aceitabilidade em relação a um a formulação comercial

Marina Vieira Fouchy, Isabel da Cunha Santos, Caroline Santana von Ahn, Carla Rosane Barboza Mendonça, Michelle Barboza Nogueira

Abstract


Detox juices have been inserted into the diet of consumers seeking to maintain a balanced and healthier diet. The present research aimed to develop an additive-free detox juice and camphor it with a commercial formulation. Physicochemical analyzes (pH, acidity and total soluble solids (TSS)) and sensorial (acceptance for aroma, color, taste and overall impression attributes, consumption and purchase intention) were performed. There was no significant difference for pH and acidity between the formulations, and the juice produced in this study presented lower amount of SST. The juice without additives had a higher acceptance rate for the attributes of taste, color and overall impression (81.42%, 80% and 77.14%, respectively). Sixty-six percent of the judges claimed to eat green juices frequently and 64 percent demonstrated intent to purchase the juice produced, while only 18 percent would buy commercial juice. In this way, it is noted that the free formulation of additives has been preferred over commercial juice.


Keywords


Green Juice. Acceptance. Sensory Attributes.

References


ALBUQUERQUE, D. Sucos detox. Acessado em 08 agosto 2018. Online. Disponível em: .

AMBRÓSIO, C. L. B.; CAMPOS, F. A. C. S. C.; FARO, Z. P. Aceitabilidade de flocos desidratados de abóbora. Revista de Nutrição, Campinas, v. 19, n. 1, p. 39-45, jan./fev. 2006.

ASSOCIAÇÃO BRASILEIRA DE NORMAS E TÉCNICAS. Escalas utilizadas em análise sensorial de alimentos e bebidas - NBR 14141. Rio de Janeiro, julho de 1998, 3p.

BRASIL. Ministério da saúde. Guia Alimentar para a População Brasileira. 2. ed. Brasília, 2014. Disponível em: . Acesso em: 09 setembro 2018.

OSSUCCI, R. R. Hábitos alimentares na adolescência. Acessado em 08 agosto 2018. Online. Disponível em: .

SOUZA, F. D. E; OLIVEIRA, H. F.; PEREIRA, J. P.; COSTA, M. A.; SILA, J. M. Sucos funcionais: uma análise sensorial para a prática de uma vida mais saudável e saborosa. In: VI SEMANA DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA DA FACULDADE DE JUAZEIRO DO NORTE, Juazeiro do Norte, 2014.

ZAMBIAZI, R. C., Análise Físico-Química de Alimentos. Pelotas: Editora Universitária/UFPEL, 2010, p. 95.


Refbacks

  • There are currently no refbacks.